na etapie oceny formalnej jedynym obligatoryjnym załącznikiem do wniosku o dofinansowanie jest klauzula informacyjna, chcielibyśmy przypomnieć, że nie zwalnia to wnioskodawców z konieczności dołączania m.in. załączników potwierdzających przeprowadzenie rozeznań rynku, na podstawie których oszacowany został budżet projektu. W przypadku braku dołączenia rozeznań dotyczących wydatków:
· nieuwzględnionych w standardzie stanowiącym załącznik nr 3 do regulaminu,
· dotyczących towarów lub usług o innych niż określone w standardzie parametrach/wymaganiach jakościowych,
· których cena jednostkowa przekracza maksymalną kwotę określoną w standardzie,
· dla których nie została określona cena jednostkowa w ww. standardzie,
powinniście Państwo wzywać wnioskodawców do uzupełnienia ww. rozeznań na etapie oceny warunków udzielania wsparcia na wdrażanie LSR i kryteriów zgodności z LSR. Rozeznania muszą potwierdzać, że przedstawiony w budżecie projektu wydatek określony został o 3 porównane oferty cenowe u co najmniej trzech potencjalnych dostawców towarów lub usługodawców (o ile na rynku istnieje trzech potencjalnych wykonawców).
Prosimy, by przy ocenie wniosków zwracać uwagę na szczegółowość budżetów oraz uzasadnienia poszczególnych kosztów. Z uwagi na fakt, że przeważająca liczba wniosków rozliczana będzie za pomocą kwot ryczałtowych, budżety powinny być możliwie najbardziej szczegółowe, wydatki uzasadnione i oszacowane z należytą starannością.
Dla przykładu, jeśli projekt zakłada realizację zadania polegającego na przeprowadzeniu warsztatów kulinarnych to budżet może przedstawiać się następująco:
PRZYKŁAD 1 – zakładający zakup usługi obejmującej kompleksowe przeprowadzenie warsztatu:
Nazwa kosztu |
J.m. |
Liczba |
Cena jednostkowa |
Łącznie |
Przeprowadzenie warsztatów kulinarnych (usługa zlecona) |
usługa |
1 |
4 000,00 zł |
4 000,00 zł |
Wówczas do wniosku o dofinansowanie należy dołączyć min. 3 oferty od firm prowadzących warsztaty kulinarne. Oferty muszą być porównywalne oraz zawierać opis minimalnych wymogów, które wskazane zostały we wniosku o dofinansowanie np. jeśli we wniosku wskazano, że warsztaty będą trwać 8 godzin to wszystkie 3 oferty powinny odnosić się do warsztatów trwających 8 godzin (oferty mogą wskazywać cenę za godzinę warsztatów albo za 8 godzin). Dodatkowo, oferty powinny zawierać wyszczególnienie elementów składających się na całość ceny np. usługa obejmuje wynagrodzenie prowadzącego, udostepnienie kuchni, zapewnienie produktów spożywczych niezbędnych do przeprowadzenia warsztatu.
PRZYKŁAD 2 – zakładający rozbicie realizacji warsztatu na koszty jednostkowe:
Nazwa kosztu |
J.m. |
Liczba |
Cena jednostkowa |
Łącznie |
Wynagrodzenie prowadzącego (8 godzin zegarowych warsztatu; umowa zlecenie) |
godzina |
8 |
150,00 zł |
1 200,00 zł |
Wynajem sali (1 dzień x 8 godzin zegarowych) |
godzina |
8 |
50,00 zł |
400,00 zł |
Zakup produktów spożywczych (10 os. x 1 komplet) |
komplet |
10 |
100,00 zł |
1 000,00 zł |
Przerwa kawowa – ciągła (10 osób) |
osoba |
10 |
50,00 zł |
500,00 zł |
Lunch (10 osób) |
osoba |
10 |
35,00 zł |
350,00 zł |
Wówczas do wniosku o dofinansowanie należy dołączyć min. 3 oferty, na podstawie których oszacowano koszt wynajmu sali szkoleniowej, koszt kompletu produktów spożywczych wraz ze wskazaniem elementów, które się na niego składają. Tak samo jak w przykładzie nr 1, oferty muszą być porównywalne oraz zawierać opis minimalnych wymogów, które wskazane zostały we wniosku o dofinansowanie.
Niezależnie od tego, który z ww. przykładów będzie realizowany, każdorazowo z opisu zadania (we wniosku pkt 3.5 Harmonogram realizacji projektu) powinien wynikać jego zakres tj. ile minimum osób weźmie udział w warsztacie, ile godzin trwać będzie warsztat, jakie kompetencje/kwalifikacje posiadać będzie osoba prowadząca, w jakim pomieszczeniu zostaną zrealizowane warsztaty (np. w kuchni) oraz jakie materiały/produkty zapewnione zostaną uczestnikom warsztatów (np. warzywa, owoce itp.) oraz czy zapewniona zostanie przerwa kawowa/lunch. Co do zasady ten zakres powinna uwzględniać każda oferta, żeby ceny były porównywalne.
PRZYKŁADOWY OPIS ZADANIA:
W ramach zadania zorganizowany zostanie warsztat kulinarny, w którym udział weźmie min. 10 osób (6 kobiet i 4 mężczyzn). Szczegółowe informacje nt. warsztatu:
· czas trwania: 1 dzień x 8 godz.
· prowadzone przez osobę posiadającą:
o wykształcenie lub certyfikaty/zaświadczenia/inne dokumenty potwierdzające umiejętności do prowadzenia warsztatów kulinarnych;
o min. 2 lata doświadczenia w zakresie prowadzenia warsztatów kulinarnych;
· realizowane w kuchni m.in. z dostępem do bieżącej wody oraz dwiema kuchenkami.
Uczestnikom_czkom warsztatów zapewnione zostaną:
· artykuły spożywcze – komplet, na który składać się będą warzywa (2 pomidory, ogórek, mix sałat/szpinak, brokuł, burak), owoce (granat, jabłko, pomarańcza), orzechy włoskie, ser feta, mała oliwa z oliwek, przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano), wędzony łosoś;
· przerwa kawowa (ciągła) oraz lunch zgodnie ze standardem wskazanym w załączniku nr 3 do Regulaminu naboru wniosków o wsparcie.
W trakcie warsztatów przedstawione zostaną zasady zdrowego odżywiania. Poprzez praktyczny charakter warsztatów uczestnicy_czki będą mieli możliwość przetestowania nabytej wiedzy w praktyce pod okiem profesjonalisty.
Opis zadania może zostać uzupełniony w uzasadnieniu kosztów. Dodatkowo, w przypadku zlecania usług konieczne jest uzasadnienie zlecania usług w projekcie.
Podsumowując, bardzo ważne jest, by każdy wydatek w projekcie został odpowiednio opisany i uzasadniony:
· w przypadku kosztów, które nie znajdują się w załączniku nr 3 do regulaminu albo nie pokrywają się ze wskazanymi w nim kwotami/standardami jakościowymi należy do wniosku dołączyć oferty potwierdzające przeprowadzenie rozeznania rynkowego,
· w przypadku kosztów uwzględnionych w załączniku nr 3 do regulaminu, należy we wniosku wskazać informację potwierdzającą, że w ramach danego kosztu zapewniony zostanie standard opisany w ww. załączniku – tak jak w przykładzie powyżej dotyczącym przerwy kawowej i lunchu.